Kezdő kertészek figyelmébe ajánljuk

Ásó, kapa, nagyha…. Ja, ez nem az lesz!

Milyen jó lenne, ha a kerthez szükséges összes eszközünkre lenne egy rég bevált szólás, mondás vagy mondóka. Így talán nem felejtenénk el mindig valamit a barkácsboltban, és nem kellene újra és újra visszamenni. Arról nem is beszélve, mennyi felesleges dolgot veszünk meg, gyűjtünk össze, „valamire még biztosan jó lesz” felkiáltással. A fészer viszont hamar megtelik, de még mindig eszünkbe jut valami, ami elengedhetetlenül fontos lenne munkák elvégzéséhez, és azt jobb híján a szomszédtól kell kölcsönkérnünk, esetleg épp vasárnap ebédidőben, amikor halaszthatatlan kerti munkánk akad.

Mik azok az eszközök, melyek mindig kelleni fognak, ha kertünk van? Gyorsan fussuk át egy gondosan karbantartott udvar alapfelszereltségét, hogy ne kelljen mindig a jószomszédi viszonyra alapoznunk portánk rendezettségét.

Vágjunk tehát bele: tiszta udvar, rendes ház, felsoroljuk, mit használj:

  • Ásó: a kert és talajművelés elengedhetetlen eszköze, hacsak nem betonoztuk le az egész területet.
  • Gereblye: füvesítésnél, fűnyírásnál, a kert tisztántartásánál elemi darab. A lehullott lombok összeszedéséhez könnyű változatát, a lombseprűt, vagy lombfúvót használjuk.
  • Kapa ha nagyobb a területünk, akkor motoros kapálógép: talajlazításhoz mindig szüksége lesz erre az eszközre, gyomirtásnál pedig egyszerűen elengedhetetlen, ha kímélni akarja magát a felesleges hátfájástól.
  • Lapát: ahhoz, hogy a kert tisztántartását elvégezzük, lapátot kell beszereznünk. Az ásóval fellazított talajt is ezzel az eszközzel tudjuk a legkönnyebben mozgatni.
  • Metszőolló, gallyazó olló, ágnyeső, ágfűrész: praktikus eszközök, melyek segítenek abban, hogy a kemény vagy fás szárú növényeink is legszebb fényükben zöldellhessenek.
  • Balta, fejsze: ha kertünkbe fát is ültettünk, a balta és fejsze elengedhetetlen segítőtársak. Ha pedig a jó időben kerti sütést tervezünk, ezek az eszközök segíthetnek a cserkészeket is megszégyenítő tűzrakásban.

„Jó szerszám, fele munka” – ez a magyar közmondás talán már ismerős, és szorosan ide is kapcsolódik. A fentiek tehát valószínűleg mindig kelleni fognak, ha saját kertre tettünk szert, és érdemes a magas minőséget preferálni a gyenge kivitellel szemben. Ezek mellett persze számtalan eszközre szükségünk lehet, így sajátos igényeink és elképzeléseink határozzák meg, mi is kerül a fészerbe, a határ pedig csak a csillagos ég – na meg családunk türelme.
Kövesse cikkeinket rendszeresen, és bevezetjük a leghasznosabb kerti szerszámok végtelen világába.

 

0
KOSÁR
  • No products in the cart.