A szomszéd kertje mindig zöldebb, tartja a mondás. Amikor kertgondozásba kezdünk, megeshet, hogy úgy érezzük, ezt a régi bölcsességet nem csak elvont és átvitt értelemben tudnánk magunkra venni. Elég átnéznünk a szomszéd szépen gondozott gyepjére, majd vissza a káoszra, ami saját portánkon fogad, és máris összeszorul a szívünk: nekünk vajon mikor lesz hasonló, szép zöld pázsitunk? Nem kell aggódnunk, nem is olyan nehéz feladat, mint elsőre hinnénk. Tartsuk be az alábbi lépéseket, és máris közelebb kerülhetünk a hőn áhított, szép, zöld gyephez.

Első lépésként mindenképpen meg kell szabadulnunk a gyomoktól!

A gyomirtást érdemes gyomirtóval végeznünk ahelyett, hogy kézzel kezdenénk el kigyomlálni az egész kertet. Ezek a vegyszerek segítenek abban, hogy a gyomnövények eltűnjenek, és a kiskapánk, valamint derekunk egészsége is ép maradjon. Gyomirtás után 10-14 napig pihentetnünk kell a földet, tehát semmiképp se kezdjünk ezután azonnal fűmagot szórni a kertünkre, mert úgysem érnénk el vele a kívánt hatást.

Talajlazítás, egyengetés

Fontos, hogy a talaj a lehető legtisztább legyen: gallyaktól, gyökerektől mentes. Nem árthat felásnunk a kertet, hogy a mélyebb rétegek is felfrissüljenek, majd pedig elegyengetni a földet, hogy a füvesítés után ne legyen hepehupás a talaj.

Földterítés és műtrágyázás

A tápanyag utánpótlásának egyik nagyon hatékony módja a műtrágyázás, mely a gyors és egyenletes füvesítés során csodaszer lehet a talajnak. Ha a kertünk földje nem megfelelő minőségű, érdemes lehet friss termőföldet teríteni a meglévő talajra.

Magvetés

Számtalan típusú fűmagkeverék közül választhatunk a kertészetekben és áruházakban. Igyekezzünk a talaj-, fény- és öntözési viszonyokhoz megfelelő típust választani. A magvakat egyenletesen kell szétszórnunk, és gereblyéznünk is szükséges, hogy 0,5-1 cm mélyre kerüljenek a fűmagok a talajban. A fű csírázása függ a csapadéktól, locsolástól, hőmérséklettől is. Ne legyünk türelmetlenek, ha szép gyepet szeretnénk.

Öntözés

Ha azt akarjuk, hogy a fű gyorsabban nőjön, vagy egyszerűen túl magas a hőmérséklet és kevés a csapadék, gondoskodjunk az öntözésről. Ha lehetőség van rá, napi több alkalommal, kis mennyiségű vízzel locsoljuk a pázsitot, hogy a talaj felszíne folyamatosan nedves maradhasson. Az öntözésről akkor se feledkezzünk meg, ha a fű már kikelt, és a kertünk már-már olyan zöld, mint a szomszédé. Az egészséges, sűrű gyep gondozásához a locsolás egy elengedhetetlen lépés.

Fűnyírás

A gyep gondozásához a fűnyírás is hozzátartozik. Heti 1 alkalommal, de legalább 10 naponta le kell nyírnunk a füvet kertünkben, hogy megakadályozzuk az alsóbb fűszálak elsárgulását.

Ha túl nagy a gaz a kertben, a STIHL motoros szegélynyírói és kaszái segíthetnek ott is, ahol a fűnyíró gépek már nem érvényesülnek. Segítségükkel lenyírhatók a gyepszegélyek, levághatók a kórós, füves területek, vagy akár a fiatal faállomány is tisztíthatóvá válik.

0
KOSÁR
  • No products in the cart.