Zöld kúpok mindenhol… de mégis, mi a legjobb nekik?

 A magyar kertekben nagyon gyakran előforduló növény a tuja. Szeretjük és gondozzuk őket, de sokszor csak úgy érzésre metszegetjük a kisebb-nagyobb növényeik ágait, anélkül, hogy bármi biztosat tudnánk erről a fajtáról. Pedig ezek a növények akár zöld óriásokká is nőhetnek, és ha nem vigyázunk, könnyen a kivágásukon kell gondolkodnunk a gondozásuk mikéntje helyett.

A tuják az örökzöld fa- és cserjefajok közé tartoznak, hazánkban nagyon gyakori dísznövények, és számtalan fajtájuk elterjedt a kertekben, de akár a balkonokon, erkélyeken is. Általában kúp, gömb vagy oszlopos alakúak, sövény kialakítására is alkalmasak. Leveleik pikkelyszerűek, és kis, felálló tobozaik is lehetnek. Kelet-Ázsiában és Észak-Amerikában őshonos növényről van szó egyébként, akik hazájukban természetes erdőalkotónak számítanak.

A tuják a napos, félárnyékos helyeket kedvelik, és savas, tápanyagban gazdag talajra van szükségük. A vizet pedig, mi tagadás: imádják. Nyáron, amikor a forró időszakok beköszöntenek, feltétlenül locsoljuk meg őket, ha azt szeretnénk, hogy teljes zöldjükben pompázzanak.

Az egyik nagyon jellemző betegség a tuják a körében a levelek barnulása, melyet több tényező is kiválthat: lehet ok a szárazság, de tujabetegségek vagy kártevők is terjedhetnek növényeinken. A sárgulást, barnulást pl. többféle kórokozó kiválhatja, de fellépni ellenük elég hasonlóan kell – a beteg részeket le kell vágnunk, és el kell égetnünk, majd a célzott, speciális anyagokkal történő permetezés is szükségessé válhat.

Annak érdekében, hogy tujáinkat a lehető legjobb kezekben tudhassuk, használjunk STIHL szerszámokat. A metszőollók, gallyazó ollók, ágfűrészek széles választékát találhatjuk meg a termékskálában, és ha szeretnénk, akár akkumulátoros verziót is választhatunk a kis, kézi szerszámok közül a gyors és erőteljes munkavégzés érdekében.

Ha szeretnénk, hogy növényeink egészségesek legyenek és jól mutassanak, mindig biztosítsuk számukra a megfelelő víz-, fény- és tápanyagmennyiséget. Biztosak lehetünk benne, hogy a zöldek meghálálják a gondoskodó kertész és a professzionális kerti eszközök közös munkáját.

0
KOSÁR
  • No products in the cart.