Intenzív ízek, egyenesen a kertből

Amikor először lesz saját kertünk, ráébredünk arra, mennyi mindent szeretnénk egyszerre –
füves gyepet, gyümölcsfákat, folyton virágzó dísznövényeket, dús bokrokat, kerti sütőhelyet,
hintaágyat, mini játszóteret a gyereknek, zöldséges veteményest a legfinomabb ebédekhez…
Aztán persze sokszor jön a ráeszmélés, és nyakon önt minket a feketeleves – és ez a „leves”
bizony nem a kerti veteményes terményeiből készül.

Általában hamar ráébredünk arra, hogy elképzeléseinkhez nem csak hely szükséges, de
rengeteg befektetett idő, energia és türelem is kell ahhoz, hogy mindent egyszerre valósítsunk
meg. Ha nem gondolkodunk előre, és túlvállaljuk magunkat, a szürke munkanapok mellett
hamar teherré válhat a késő esti kötelező kertészkedés.

Ha azonban megfontoltan döntünk, és fontossági sorrendet állítunk fel magunkban, máris
könnyítettünk saját helyzetünkön. Nézzük például a kerti veteményes példáját: mi történik, ha
nincs idő felásni, kötözni, kapálni, permetezni, locsolni, és mindezt a végtelenségig
ismételgetni? De mégis nagyon vágyunk rá, hogy saját főztünkben a kertünk ízei is
visszaköszönjenek? Talán először elegendő lesz, ha csak fűszernövényekkel kezdünk!

A fűszernövények gyorsan megnőnek és elszaporodnak, általában magról ültethetőek, és
sokan közülük szinte elpusztíthatatlanok. Tehetjük őket szabad földbe, de akár cserépbe is –
szépek, zöldek, illatosak, csak válasszunk jól, és még a szúnyogokat is elűzhetik. Ha pedig
főzni kezdünk, elég kiszaladunk pár csokor fűszernövényért, és ételeink ízvilágát természetes
módon turbózhatjuk fel. Mindemellett pedig emésztésünknek is csak jót teszünk, ha friss és
gazdag fűszervilággal készítjük napi menüinket.
Ismerjünk meg párat a legnépszerűbb fűszernövények közül:

  • Petrezselyem
    Magról szaporítható fűszernövény, mely a napos vagy részben árnyékos helyeket szereti. A
    tápanyagban gazdag, nedves talajt kedveli. Amikor felhasználnánk, csak tépjünk le a növény
    leveleiből, és fűszerezzük vele frissen ételeinket, vagy szárítsuk ki, és légmentesen záródó
    üvegedényben rakjuk el későbbre.
  • Kakukkfű
    Napos vagy részben árnyékos helyen, de gyengébb minőségű földben is jól érzi magát. Ha
    visszacsípjük ágait, bokrosabbá nevelhetjük a növényt. Használhatjuk frissen, de szárítva is.
    Legegyszerűbb, ha magról ültetjük kertünkbe, de tőosztással, hajtásról vagy bujtatással is
    szaporítható.
  • Rozmaring
    Szintén napos vagy részben árnyékos helyen, de jó vízáteresztő képességű talajon érzi jól
    magát. A friss leveleket nem csak főzéshez, de desszertekhez, teákhoz, italokhoz is
    felhasználhatjuk. Évelő növény, de a nagyon hideg teleket nem viseli el. Magról ültethetjük.
  • Kapor
    Napos, tápanyagban gazdag, nedves talajon nevelhető fűszernövény, a magyar konyha nagy
    kedvence. Magról ültethető, és nem csak főzéshez, de a savanyúságok elkészítéséhez is
    ajánlott.
  • Snidling
    A snidling, más néven metélőhagyma a napos vagy részben árnyékos helyeket kedveli, és
    fontos, hogy tápanyagban gazdag, nedves helyre ültessük. Magról és tőosztással is
    szaporítható, és ha az elszáradt virágzatot eltávolítjuk a növényről, akkor elhullajtott magjai
    segítségével könnyen tud terjedni is. Frissen használjuk, vagy zacskóban lefagyasztva
    tároljuk.
  • Bazsalikom
    Napos vagy részben árnyékos helyen, tápanyagban gazdag, nedves, jó vízáteresztő képességű
    talajon nevelhetjük ezt a fűszernövényt. A friss levelek bármikor szedhetőek, de ha szép és
    dús növényt szeretnénk, akkor fontos, hogy növekedéskor mindig csípjük ki a középső
    leveleket, hiszen bazsalikomunk így tud bokrosodni.
  • Menta
    A menta igen kedvelt fűszernövény – egzotikusabb ízvilágú ételekhez, koktélokhoz, teákhoz,
    italokhoz, desszertekhez is használhatjuk, de házi kozmetikumaink alapanyagaként is
    kipróbálhatjuk. Több kedvelt fajtája is van, a bors- és fodormenta a legelterjedtebbek. A
    napos vagy részben árnyékos helyet szereti, de a mentanövény olyannyira könnyen terjed,
    hogy jobban járunk, ha cserepekbe ültetjük, különben képes elfoglalni akár az egész kertet is.

Mivel a fűszernövények késő őszig ültethetőek, ezért még nem késtünk el, ha otthon
termesztett alapanyaggal szeretnénk gazdagítani konyhánkat.
Ha a talaj és növényei gondozásához kerti eszközöket keres, válassza a STIHL professzionális
darabjait!