A gyomok megjelenése minden kertben problémát jelent, és egyáltalán nem mindegy, hogy ebben a küzdelem ki győzelmeskedik: a kert tulaja vagy a burjánzó gaz. Sokan természetes módszerekre esküsznek, mások szerint ezek semmit nem érnek, és csakis az használ, ha „vegyi fegyverekhez” folyamodunk. Merthogy a gyom tényleg ott van mindenhol: a pázsitunkban terpeszkedik, kibújik a díszkő elemei között vagy a kavicsos kocsibejárón, elárasztja a járdaszegélyeket, és egyáltalán, bárhol képes megvetni mindent túlélő gyökereit, hogy alattomosan hódítson teret magának ott is, ahol az egyszerű kertgazda szerint semmi keresnivalója sem lenne.

De mit tehetünk, ha szeretnénk, hogy kertünket ne lepje el a gaz?

Gyomláljunk, kapáljunk, ássunk!

Igen, ez a módszer nagyon hatékony. Nem, egyáltalán nem könnyű. Igen, biztosan el fog fáradni a végére, ha lelkiismeretesen csinálja, még akkor is, ha kertje egészen kicsi. Nem, sajnos nem elég egyetlen egyszer végigásnia a kertet. Érdemes a gyomlálást tavasszal, minél korábban elkezdenünk, amikor még nem ér derékig a gaz kertünkben, hiszen a kisebb növényekkel még könnyebb elbánnunk.

Mindenre gyógyír: az ecet

A magyar háztartások egyik hagyományos szuperhőse maga az ecet. Vízkőoldás, folttisztítás, csillogó ablakok – mindenre az ecet a megfelelő segítség egyes háziasszonyok praktikái szerint. Azt már kevesebben tudják, hogy a gyomok ellen is hatékony lehet. Elég, ha egy spricnis flakonnal végigpermetezzük a problémás területeket, és várjuk a csodát. Olcsó, egyszerű és viszonylag gyors segítség, ha pedig a gyomok végre elsárgulnak, már csak ki kell őket húzgálnunk a földből.

Vegyszeres gyomirtás

Ha kellő óvatossággal használjuk a gyomirtó szereket, akkor nem kell teljesen elvetnünk alkalmazásuk lehetőségét. Ügyeljünk rá, hogy csak a gyomokra permetezzünk, melyben segítséget nyújthatnak a kis, kézi permetezők. Óvjuk kultúrnövényeinket, de ha véletlenül rájuk is hull a gyomirtóból, ne essünk kétségbe, egyszerűen mossuk le őket bő vízzel. Mindemellett fontos lehet, hogy a lehető legnagyobb mértékben óvjuk környezetünket, és a lehető legkevesebb kemikáliát használjuk.

Csodanövények

Léteznek ám olyan növények is, melyek gátolják a gyomok elszaporodását. Itt olyan zöldekre kell gondolnunk, melyek alacsonyan kúsznak, és elterülnek a felszínen, így árnyékolva a talajt, hiszen a kevés fény meggátolhatja a gyomok növekedését. Ültessük őket bátran, a siker nem marad el.

Mivel a különböző gyomok más-más időben kelnek ki, ezért egyik megoldás sem lehet egészen tökéletes, és fel kell készülnünk arra, hogy egy csapásra nem is fog megoldódni minden problémánk. Ha azonban kellő türelemmel és szakértelemmel kezeljük a gyomok gondját, hosszú távon biztosan sikereket fogunk elérni. Mint a kertgondozás minden területén, itt sem lehet utolsó szempont, hogy megfelelő minőségű kerti eszközöket használjunk!

0
KOSÁR
  • No products in the cart.