Ha nem kertes házban él, de van erkélye, terasza vagy balkonja, már biztosan nem kell lemondania a kertészkedés és növénynevelés örömeiről. A városi forgatagból igazi élmény lehet hazatérni saját kis titkos kertjébe, melyet nem is olyan nehéz megvalósítani. Egy kis fantázia és tervezés, és máris nyugodtan dőlhet hátra saját kis zöldellő oázisában. Ha igazi zöldövezetre vágyik, nem árt, ha az alábbi pár alapszabályt betartja:

  1. Használjon mindig magas minőségű, szerves talajt virágládáiban!
  2. Figyelje meg, hogy a nap beesési szöge hogyan éri erkélyét. Ez alapján tervezze kertjét, hiszen fényigényben és napfénytűrésben is nagy különbségek lehetnek az egyes növények között.
  3. Hőségben, nyári kánikulában napi kétszer is öntözze meg növényeit, reggel és az esti órákban. Erre azért van szükség, mert a szabad földdel szemben a virágládák talaja még hamarabb képes kiszáradni, és az erkélyeken gyakran melegebb is van, mint a szabadban.
  4. A legegyszerűbb, ha először fűszernövényeket ültet. Strapabíró növények, könnyen szaporodnak, és még a konyhában is használhatja őket! Bazsalikom, kakukkfű, menta, petrezselyem, oregánó – ezekkel nem fog hibázni.
  5. Ha nagyon kevés hely áll rendelkezésére, egy ládába akár többféle virágot is ültethet, melyek különböző időszakokban hajtanak ki, és virágzanak. Így biztos lehet abban, hogy a virágok egymást váltják majd, és azok mindig balkonja igazi díszei lesznek.
  6. Meglepő lehet, de néhány gyümölcs kifejezetten alkalmas arra, hogy balkonokon termesszük őket. Ilyen például a folyton termő futóeper, mely otthona gyönyörű és ínycsiklandó díszévé válhat.
  7. A futónövények és csurgók különösen jól mutatnak az erkélyeken. Gyorsan terjednek, nagy felületen díszelegnek, és sokan közülük jól bírják a tűző napfényt is.

Amikor apró helyeken szeretnénk kertészkedni, az egyedi ötletek mindig nagy segítséget jelentenek a tér betöltését illetően. Engedjük szabadra kreativitásunkat, és bátran használjunk akár újrahasznosított megoldásokat is. Régi zöldséges ládákból vagy raklapokból kiváló fali növénytároló és kültéri polc építhető, befőttesüvegekben floráriumokat telepíthetünk, de például a jó minőségű műfű szőnyeg is igazán fiatalos arcot adhat a lakások erkélyeinek. Ha nagyon kevés helyünk van, gondoljunk a felfüggeszthető kaspókra, melyekben számtalan típusú növény érzi jól magát, legyen szó futóeperről, zöldnövényről, virágzókról vagy akár fűszernövényekről.

Ha nem bánunk csínján az ötletekkel, pillanatok alatt igazi minidzsungellé válhat balkonunk. A jó hangulatú esti üldögéléshez ne felejtsünk el teamécseseket telepíteni pl. befőttesüvegekbe, melyek megadják a városi romantika érzését is. A kinti székeket pedig például színes szövethuzattal dobhatjuk fel, de figyeljünk a színek forgatagára és eklektikus összhangjára.

Ha nincs kertje, de kis kerti szerszámokra mégis szüksége lenne, válogasson STIHL termékeink közül, melyek még a legkisebb otthonokban is jól jöhetnek, és a legmagasabb minőséget képviselik. Ne adja alább, mutassa meg, hogy kicsiben is lehet úgy kertészkedni, mint a profik!

0
KOSÁR
  • No products in the cart.