Hiába tesz meg mindent, dísznövényei között folyton térdre kell ereszkednie, hogy sajgó dereka ellenére is kigazolja a kertjét. Mégis, pár hét vagy akár pár nap elteltével ugyanaz a látvány fogadja: gyomok és gyomok mindenhol…

Ismerős az érzés? Szeretne egy hatékony, egyszerű, de mutatós megoldást kertje elpusztítása nélkül? Mi segíthetünk, olvasson tovább!

Először is, gondoljunk csak bele, hol nőnek ki legkönnyebben a gyomnövények? Mondhatni, bárhol, de leginkább azokon a területeken, ahol a földnek nincsen semmilyen fedése: például nem borítja egyetlen kúszónövény sem, és még mi sem untuk meg annyira a kertészkedést, hogy lebetonozzuk a zöld felületet, így véve elejét a gazzal folytatott ádáz küzdelemnek.

A terület lefedésének egyik nagyon kedvelt és esztétikus módja lehet a mulcsozás, vagyis a felület takarása fa-, főként fenyőkéreggel. Ez egy igen egyszerű és természetes megoldás, melyet nem csak díszkertünkben, de termő növényeink között is alkalmazhatunk. Fedéshez választhatunk apróbb és nagyobb kéregdarabok közül, de még a színvilágot is tetszés szerint variálhatjuk, hogy az a lehető legjobban passzoljon kertünk hangulatához.

Az első és legfontosabb szabály a mulcsozás során, hogy az eltakarni kívánt földterület ne kapjon semmilyen fényt felülről, tehát a mulcs vastagsága ennek megfelelően bőséges legyen. Ha nagyobb kérgekkel dolgozunk, érdemes vastagabb réteget raknunk, hiszen a hézagok között fontos, hogy egészen kicsi esélye se legyen kibújni a nem kívánt gyomnövényeknek.

A fenyőkéreg többféle színben is kapható, választhatunk például natúr, mahagóni vagy juhar színt is. Ha nem akarunk túl sokat költeni, de ragaszkodunk a színes megoldáshoz – a színezett verzió általában jóval drágább a natúr megoldásnál –, érdemes több réteggel dolgoznunk. Ha alulra kerül az olcsó, színezetlen fenyőkéreg egy vastagabb rétegben, erre már elég csak dekorációként szórni a színezett fedőréteget.

A végeredmény mutatós, praktikus és kényelmes: a gyomok sokkal nehezebben tudnak kibújni a mulcsozott réteg alól, hiszen a magok nem tudnak kicsírázni fény hiányában. Emellett a föld vízháztartása is kiegyensúlyozottabb lesz: a talaj nehezebben szárad ki, hiszen a mulcs alatt a legnagyobb kánikulában is nedvesség marad, mert a párolgás mértéke lecsökken, ha jó munkát végeztünk. A betakart földről a por sem verődik fel eső során, ezért például a paradicsom és uborkatermésünk is szép tiszta marad, ha ezt a megoldást választjuk.

Természetesen a talaj takarására többféle módszer is létezik a mulcsozáson túl, köztük praktikus, de kevésbé dekoratív megoldásokkal: választhatunk szalmát, avart, fenyőtűt vagy fűnyesedéket is, ha nem az a célunk, hogy díszítsük is kertünket. Emellett persze a mosott kavics igen kedvelt és elterjedt megoldás lehet, hogy befedjük a földet, de az igazán különleges kertépítés kedvelt elemei lehetnek még az üvegdarabok, magok vagy díszesebb, válogatott kövek is.

Ahhoz, hogy kertjét gyommentesen és rendezetten tartsa, mindig szüksége lesz professzionális segítségre. Válassza a STIHL termékeket, és máris egy lépéssel közelebb kerül a sikerhez!

0
KOSÁR
  • No products in the cart.