Ha valakinek csak a konyhán jár az esze, és mindig a hasára gondol, azt hiheti, a humusz nem más, mint egy mediterrán finomság: a csicseriborsókrém. Nos, nekik előre szólunk, ez a cikk nem egy ételről fog szólni, sokkal inkább a kertben fellelhető, aranyat érő táptalajról.

A humusz különlegessége, hogy nyitott környezetben, pl. erdőkben, szántókon, réteken tökéletesen naturális módon képződik: a lehullott lombból, szármaradványokból, az időjárás és évszakok változása mentén önállóan alakul ki. Nincs szükség emberi beavatkozásra tehát, hogy a föld tápértékben gazdag legyen, hiszen a termőtalajban lezajló biológiai és kémiai folyamatok dolgoznak helyettünk, és fenntartják a természet körforgását. A növények pusztulása, alkotóelemeik átalakulása, újjáépülése éppen ennek a folyamatnak a része, így a föld nem termel hulladékot, hiszen azt önmagába vissza is képes építeni.

Amikor komposztálunk, éppen ezt a fent leírt, természetes körforgást vesszük alapul: annak érdekében, hogy kevesebb hulladékot termeljünk, és elkerüljük, hogy feleslegesen terheljük környezetünket, készíthetünk humuszt házilag, melynek például a komposztálás az egyik legelterjedtebb módja. Nem csoda, hogy a komposztálás módszere olyan népszerű: igen alacsony költségű, környezetkímélő lehetőség, mellyel nagymértékben javítható a talaj minősége. De hogyan csináljuk?

A komposztálás lényege, hogy a kertben keletkező szerves hulladékot összegyűjtjük, ahelyett, hogy kidobnánk vagy elégetnénk azt. Így kevesebb szemetet termelünk, és nem károsítjuk annyira környezetünket sem. Az összegyűjtött matériát legjobb, ha közvetlenül a föld felszínén tároljuk, a nagyobb növényi maradványokat (ágakat, gallyakat) felaprítva. A komposzt alapja barna- és zöldhulladék lesz: előbbi száraz, kemény (ágak, száraz növényi maradványok, levelek), utóbbi pedig nedves, lédús, friss anyagokból áll (frissen vágott fű, konyhai hulladék, kivéve húsok, zsiradék) – amelyeket egymásra kell halmoznunk, mégpedig rétegesen. Ha nagyon száraz az időjárás, érdemes akár öntözni is a komposzt felszínét, mely gyorsítja a komposztálási folyamat beindulását. Ez az érési folyamat a nyári, meleg időszakban 2-3 hónapot, máskor akár 1 évet is igénybe vehet.

A komposztunk akkor készül el, ha barna színe van, összeesett, és nincs szaga. Tulajdonképpen egy nem túl száraz, földszerű matériát kapunk, melyet 1 cm vastagon érdemes bedolgoznunk talajunk felszínébe, és máris készen vagyunk: sokat tettünk kertünkért és környezetünk egészségéért is!

Ahhoz, hogy a komposzthoz szükséges kerti maradványokat a lehető leggyorsabban és legkönnyebben gyűjthesse össze vagy apríthassa fel, válassza a STIHL termékeket. Szerszámaink – legyenek kézi, elektromos vagy akkumulátoros verziók – professzionális segítségként támogatják a kertet gondozók munkáját.

0
KOSÁR
  • No products in the cart.