Ha itt az ősz, a kerti munkák mennyiségének csökkenésére ne számítsunk. Számtalan feladat elé nézünk még a téli hónapok előtt, és ezek között szerepelhetnek faültetési terveink is. Sokan praktikus okokból ültetnek fát: élvezni akarják a tavaszi virágzást, a nyári gyümölcsöket, az őszi termést, vagy csak egy kis árnyékra vágynak a tűző napon. Mások érzelmi alapon döntenek: új gyermek születik a családban, vagy más nagy esemény emlékének állítanak zöld „oszlopot”. Az indíttatás tulajdonképpen teljesen mindegy, de a faültetés szabályait érdemes betartanunk, ha szeretnénk, hogy maradandó legyen kertünk legújabb tagja. A továbbiakban beavatjuk, mire érdemes figyelni, ha fát ültetne!

Felelősség, hosszú távra

Ha fát szeretnénk ültetni, feltétlenül számoljunk azzal, hogy nem húzhatjuk ki a növényt a helyéről úgy, mint egy egyszerű gyomot. Gondolkodjunk előre: tényleg szeretnénk-e ültetni, van-e időnk a gondozásra, és valóban azt a fajtát szeretnénk-e, amit kiválasztottunk. A fák típusától függ, melyikkel milyen teendőink lesznek: ápolni, metszeni, permetezni, gereblyézni – csak néhány kulcsszó, melyek mindennapjaink részeivé válhatnak majd. A fákkal munka van, cserébe megajándékoznak bennünket szépségükkel, árnyékukkal, és fajtától függően termésükkel is.

Ültetési távolságok 

Ha szeretnénk, hogy kertünk rendezett legyen, és a szomszéd se orroljon meg ránk, tervezzük meg jól a fa kertünkben elfoglalt helyét. Tájékozódjunk, mekkorára nő majd kiválasztottunk, és mekkora gyökeret ereszt pár év múlva. Ha például a fa ez alatt a pár év alatt ránő a szomszéd ablakára, és ő nappal is villanyt kell kapcsoljon emiatt… nos, döntésünk nem biztos, hogy a jószomszédi viszony alapja lesz. Szakértőtől vásároljunk, ne sajnáljuk a pénzt. Ha maradandó és egészséges fát szeretne ültetni, válasszon szakértőtől. Ne ugorjon bele az akciókba, gondoljon arra, hogy ez a befektetés hosszú távra, sokszor egy életre, vagy akár több generációra szól. A kertészetekben dolgozók segítenek a megfelelő fa kiválasztásában, legyen szó gondozási igényről, méretről, szükséges talajtípusról stb. Ne kapkodjuk el döntésünket, válasszunk kertünkhöz és lehetőségeinkhez passzoló lombos társat!
Ültetés folyamata

Az ültetéshez gödröt kell ásnunk, mely kb. háromszor kell nagyobb legyen, mint facsemeténk gyökérzete. Az ültetőgödröt jó alaposan öntözzük be, és ültessük be a fát (melyet természetesen már korábban megszabadítottunk csomagolásától). Ha a facsemeténk még nem elég erős, karóval támasszuk ki a törzset, hogy a gyökérzet is kellőképp megerősödhessen a földbe kapaszkodva. Az őszi ültetés azért is különösen jó döntés, mert a tavaszi ültetéssel szemben ilyenkor nincs szükség gyakori öntözésre: a csemetének van ideje erős gyökereket ereszteni.
Folyamatos gondozás

Ha szeretné, hogy facsemetéje a legjobb gondoskodás mellett cseperedjen fel, válassza a STIHL professzionális termékeit a gondozáshoz. Metszőollók, gallyazó ollók, fűrészek, ágnyesők, balták, fejszék széles választékával várjuk boltunkban, szakértői segítséggel támogatva döntését.

0
KOSÁR
  • No products in the cart.