Az év első hónapja nem csak az előttünk álló feladatok számbavételének, kisebb- és nagyobb szabású tervek szövögetésének időszaka, itt az ideje, hogy megtervezzük, mit ültetünk a kertünkbe, milyennek szeretnénk látni tavasszal, nyáron.

Ezeket a kérdéseket mindenképp tedd fel magadnak még mielőtt beszereznéd a palántákat, magokat, kertészkedéshez szükséges eszközöket.

 

1. Mi a célod a kerteddel?

Kell a hely a kutyádnak, ahol szabadon járhat-kelhet; gyerekek tudjanak benne szaladgálni, játszani, focizni; ott szeretnél nyáron sütögetni, kerti partykat szervezni; friss virágot vinnél innen az asztalra vagy zöldséget-gyümölcsöt termesztenél, hogy innen szerezd be a sütéshez-főzéshez szükséges minőségi alapanyagokat? Ez a kérdés nagyban meghatározza, hogy mik kerüljenek a kertedbe. Csak szép pázsit legyen vagy virágágyások, veteményes és gyümölcsfák is? Ha van egy nagy mozgásigényű, neveletlen kölyökkutyád, aki az udvaron lakik vagy néhány hasonló paraméterekkel rendelkező gyereked, jobb, ha leteszel arról, hogy a virágoskert lesz a kerted gyöngyszeme vagy legalábbis ennek megvalósításával megvárod míg kicsit megnőnek.

 

2. Milyenek a kerted adottságai?

Ez azért fontos kérdés, mert behatárolja a lehetőségeidet. Ha például a szomszéd ház beárnyékolja a kerted, célszerű kizárni azokat a növényeket, amelyeknek sok napfényre van szüksége. Ha kemény, agyagos a föld, akkor a paprikával nehéz dolgod lesz, hiszen az inkább a porhanyós talajt kedveli, ugyanakkor számtalan virágnak kedvez ez a fajta talaj, ilyenek például az akác, gyöngyvirág, őszirózsa, sásliliom, nőszirom, de mogyorót és galagonyát is nyugodtan ültethetsz, azok is szeretni fogják. Akármit is ültetnél, a lényeg, hogy mielőtt bevásárolnál, mérd fel a terepet és olvass utána, hogy a választott növényeknek milyen igényeik vannak és ez egybevág-e azzal, amit a te kerted nyújtani tud számukra.

 

3. Mennyi időd, kedved van kertészkedni?

Ha sokat dolgozol, keveset vagy otthon vagy egész egyszerűen szeretnél minél kevesebb idő- és energia befektetéssel varázsolni egy kellemes hangulatú, rendezett, vállalható kertet, akkor ne ültess olyan növényeket, amelyek sok öntözést, törődést igényelnek. A szép zöld fű is igen megnyerő, sokkal inkább, mint egy lebetonozott udvar, persze azzal sem úszod meg teljesen a kerti munkát, ha más nem, füvet nyírni akkor is kell. A fák, bokrok, sövények szintén jó szolgálatot tehetnek, ezekkel inkább időszakosan van tennivaló, mint pl. fák metszése, esetleg permetezése, sövény, bokrok nyírása, de legalább nem kell napi szinten öntözni, folyamatosan gyomlálni.

 

+1: Ki mire allergiás?

Sajnos, az allergia manapság népbetegség, szinte mindenki allergiás valamire és nem csak a parlagfűre. Mogyoró, fűz, nyír, fenyő és színes virágok (pl. rózsa, írisz, dália, krizantém) csak néhány a számos olyan növény közül, melyek pollenje sokak életét megnehezítik, különösen virágzásuk idején. Így ha azt akarjuk, hogy a kert a család minden tagja jól érezze magát a kertben, ezt a kérdést is célszerű figyelembe venni még ültetés előtt.

0
KOSÁR
  • No products in the cart.