„Hogyan hasznosíthatod a háztartási hulladékot a kertedben?” sorozat

1. rész

A kávé szerelmeseinek van egy jó hírünk. A kávéfőzés melléktermékét ezentúl nem kell a szemétbe dobnod, ugyanis számtalan módon hasznosíthatod kertedben.

 

#1 Védelem céljából

Hints kávézaccot a növények töve köré és óvd meg őket ezzel a hangyáktól, csigáktól!

 

#2 Hasznosítsd tápanyagként!

A kávézacc tartalmaz foszfort, magnéziumot, káliumot, kalciumot és ként, melyek mind értékes tápanyagok a növények számára, ezen felül serkenti azokat a baktériumokat, melyek átalakítják a nitrogént olyan módon, hogy azt kertünk és otthonunk zöld lakói könnyebben felhasználhassák. Nem csak a veteményesben használhatod, a szobanövényeknek, gyepnek is jót tesz, csak arra vigyázz, hogy ne a föld tetejére tedd, keverd bele a földbe. Legjobb, ha adsz hozzá még egy kis növényi hulladékot is. Ha pedig azt szeretnéd, hogy a te kertedben legyen zöldebb a fű, ne a szomszédéban, akkor vízben oldott kávézaccot locsolj a gyepre!

 

#3 Keverd a komposztba!

A komposzt közé kevert kávézacc egyrészt gyorsítja annak érlelődését, másrészt mivel maga is számtalan növények számára értékes, jól hasznosítható elemet tartalmaz, feljavítja a komposztot.

A komposztálást nagymértékben megkönnyítheted az alábbi linken található eszközökkel:

 

#4 Add a vetőmaghoz!

Ha egy csipetnyi régi, kiszárított kávézaccot keversz a vetőmagba, megadhatod a kezdőlökést növényeidnek. A tápanyagban gazdag zaccnak köszönhetően ugyanis nagyobb eséllyel lesz belőlük ígéretes palánta. A sárgarépák különösen kedvelik a kávézaccot.

 

#5 Gilisztásíts!

A földigiliszták kedvelik a kávézaccos talajt, a növények meg kedvelik a gilisztákat. A giliszták fellazítják a földet, ezen túl ürülékük még értékesebbé teszik a talajt zöld kedvenceink számára. És ha ez nem lenne elég, a gilisztáknak van még egy igen hasznos tulajdonsága: szeretik a halak. Így horgászok csalinak is használhatják, különösen akkor, ha pontyot, keszeget, kárászt vagy törpeharcsát szeretnének fogni.

0
KOSÁR
  • No products in the cart.