„Hogyan hasznosíthatod a háztartási hulladékot a kertedben?” sorozat

3. rész

 

 

Te mennyi szemetet termelsz naponta? Ha van kerted, tartasz az otthonodban szobanövényeket, gondold át jobban, mit dobsz a szemétbe! Meglehet, hogy számtalan olyan feleslegesnek vélt háztartási mellékterméket is kidobsz, amelyek növényeid számára nagyon is hasznosak lennének.

 

Hogy segítsünk eligazodni a szemétrengetegben összegyűjtöttük számodra azokat a hulladékokat, melyek még jól jöhetnek növényeid gondozása során.

 

Narancshéj

Megóvja zöld kedvenceidet a levéltetvektől, csigáktól, macskáktól. Szórj a növényeid köré szárított narancshéjat, csigák és macskák ellen úgy a leghatásosabb, ha összekevered egy kis kávézaccal.

 

Tojáshéj

Úgy is megvédheted a palántáidat a csigáktól, ha összetört tojáshéjat hintesz a földre a növényeid szára köré. Földbe keverve fellazítja a talajt, valamint kalcium és ásványi anyag tartalma révén gazdagabbá, értékesebbé teszi azt. Ráadásul a földigiliszták szaporodásának is kedvez, melyeknek további jótékony hatásai vannak a növények számára.

 

Olajos magvak héja

A dió, mogyoró, napraforgó, pisztácia héja összetörve és a földbe keverve szintén kiválóan alkalmas arra, hogy lazábbá tegye a talajt. Arra viszont ügyelj, hogy só semmiféleképpen se maradjon rajtuk, ha sósat használnál, akkor alaposan mosd meg mielőtt összetörnéd!

 

Megmaradt fűszerek

A régi, lejárt szavatosságú fűszerek közül a bors és a fahéj erős aromájuknak köszönhetően távol tartják a vakondot, az erős, őrölt pirospaprika pedig vízzel összekeverve és a növényekre spriccelve kiváló rovarirtó.

 

Sör

És végül a sör. A pohár vagy üveg alján maradt pár csepp sört se öntsd a WC-be, mosogatóba, hanem inkább az öntözővízbe! A növényeid igen hálásak lesznek érte, ugyanis bármily meglepő, ők is szeretik. Rengeteg számukra is értékes, jól felhasználható tápanyag van benne. Másképp is hasznosíthatod a maradék sört: hígítsd fel egy kis vízzel és egy a keverékbe mártott textildarabbal töröld át a növényeid levelét! Majd meglátod, milyen szép fényesek lesznek tőle! Na persze, nem a kaktuszra gondoltunk :-).

 

Ha kedvet kaptál a növényi hulladékok újrahasznosításához, vásárolj komposztáló-aprító gépet! Használata lényegesen egyszerűbb, komfortosabb, mint a hagyományos komposztládáé.

0
KOSÁR
  • No products in the cart.