A sövények többféle szerepet is betöltenek a kertben: tereket választanak el egymástól, takarnak, dekorációs elemként szolgálnak és még sorolhatnánk.  De hogyan neveljünk, gondozzunk sövényt?

 

A sövény ültetése

A sövény fásszárú növények csemetéje, amelyeket ún. hármas kötésben ajánlatos elültetni egymástól 30-40 cm távolságra, korán tavasszal, közvetlenül a fagyok elmúlta után. A kiültetett sövénycsemetéket 8-10 cm magasságban vissza kell metszeni és alaposan meg kell locsolni. Így tudjuk elérni, hogy a talaj felszínétől kezdve elágazásokat képezzen, így nem fog felkopaszodni az alja. A második év tavaszán ugyanígy meg kell metszeni, de már 30-40 cm-rel magasabban.

 

Milyen növényekből lehet sövényt „építeni”?

Ha örökzöld sövényt szeretnél a kertbe, akkor a legalkalmasabb növények erre a különféle fenyőfélék, tuják, tiszafa, magyal, mahónia, boróka. Nagyon népszerűek a kertekben a lombhullató sövények is, mint például a fagyal, tűztövis, gyöngyvessző, rózsalonc, borbolya, nyári jázmin, orgona, buxus. Vannak olyan növények, melyek ugyan nem sövényként nőnek, de szépen futnak, így alkalmasak kerítésre futtatva takarásra, vagy lugasnak is. Ilyen a borostyán, vadszőlő, magyar lonc.

Ha nyírott sövényt szeretnél, figyelj arra, hogy a keresztmetszete enyhén trapéz alakú legyen, alul szélesebb és felül keskenyebb. A magassága attól függ, milyen célt szolgál a sövény. A lényeg, hogy kordába tudd tartani.

 

Hogyan neveljük és nyírjuk a sövényt?

A lomblevelű sövényeket először rügyfakadás idején célszerű megnyírni, majd pedig szükség szerint, attól függően, milyen gyorsan növekedik. Az örökzöld növényekből növesztett sövényeket kora tavasszal és késő ősszel kell formázni. A nyírásnál figyelembe kell venni azt, hogy a tű- vagy lomblevelek nélkül maradt hajtások elszáradnak, így a növény megritkul, majd felkopaszodik. Az oszlop növésű örökzöldek esetében csak a kiálló és az elszáradt hajtásokat kell eltávolítani.

A nyírást régebben hosszú élű ollóval végezték, manapság ezt a munkát meggyorsítják és megkönnyítik az elektromos, akkumulátoros vagy benzines sövénynyíró gépek.

A STIHL sövénynyírói és sövényvágói a kert-, park- és tájgondozási munkák kitűnő partnerei. Az idős sövények visszavágására, a fiatalabbak igazítására eltérő kivitelű gépek szolgálnak. A kiemelkedő vágásteljesítmény és a számtalan kényelmi szolgáltatás minden felhasználót meggyőz. A sövénynyírók késeit „svájci precíziós munkával” gyártja a STIHL. A antivibrációs rendszer, amely az összes modell része, erőkímélő munkavégzést tesz lehetővé.

 

Különleges növényfigurák sövénynövényekből

A fák és bokrok egyedi formázása, figurákká alakítása régi hobbija a különlegességeket kedvelő embereknek. Az erre legalkalmas növények azok, melyek sok apró levelet és hajtást növesztenek. Rengeteg türelem, munka és szakértelem szükséges ahhoz, hogy ilyen „költemények” készüljenek.

A kertművészetnek több ezer éves múltja van a kínai és a japán kertkultúrában, de Európában is elterjedt a főúri, barokk kertekben, sőt egy idő óta ismét divatossá vált a kert egy kitüntetett helyére valamilyen látványosan nyírott növényt elhelyezni.

0
KOSÁR
  • No products in the cart.