Van egy rossz hírünk azoknak, akik szép, zöldellő gyepre vágynak. A fűnyíró ehhez nem elég.

Miért nem elegendő a fűnyírás ahhoz, hogy a mi kertünk is elég zöld legyen?

Bár kétségtelen, hogy a gyakori fűnyírás, ezen felül a rendszeres öntözés és a trágyázás sokat javít a fű minőségén, ezek együttesen sem feltétlenül eredményeznek csodás pázsitot. Különösen akkor nem, ha a kertünk talaja agyagos. Erre a típusú talajra ugyanis különösen jellemző, hogy összetömörödik. Ennek következtében a fű elhalt részei filcréteget képeznek a föld felszínén, amely megakadályozza, hogy a víz, oxigén és a tápanyagok bejussanak a talajba. Ezek hiányában a fű ritkulni kezd, bebarnul.

Mit tehetünk, hogy elkerüljük a gyep ritkulását és barnulását?

Ahhoz, hogy ezt megakadályozzuk, fel kell lazítani az összetömörödött talajt, még hozzá 5-8 cm mélyen. Ez igen kemény fizikai munka lenne, de szerencsére ezt ma már elvégzi helyettünk egy gép: a gyepszellőztető. Ez a praktikus, könnyen kezelhető eszköz a fűnyíróhoz hasonló kialakítású, elegánsan siklik a gyepen, eközben fellazítja, levegőhöz juttatja a talajt, eltávolítja a mohát és az elfilcesedett füvet. Villany- és benzinmotoros változatban is kapható.

Mikor és hogyan használjuk a gyepszellőztetőt?

A gyepszellőztetőt 2-3 évente célszerű bevetni, erre legmegfelelőbb időszak a tavasz (márciustól májusig) vagy az ősz (augusztustól szeptemberig). A gyeplazítás előtt nyírjuk le a füvet, utána trágyázzuk és öntözzük meg.

A STIHL tavaszi akciójának keretében sok más termékhez hasonlóan most a gyepszellőztetők is akciós áron megvásárolhatók.

0
KOSÁR
  • No products in the cart.