Sokan a kinyúlt, foltos, máshol már nem használt ruhákat veszik fel, amikor a kertbe indulnak dolgozni. Pedig itt is fontos a megfelelő öltözet, ugyanis számos veszély leselkedhet ránk.

Kerti cipő, kerti kesztyű

Kerti munkavégzés során sok sérülés következhet be, ezért fontos a lábfejet védő cipő, illetve még jobb a lábszárat is védő gumicsizma viselése. Mezítláb vagy papucsban ne kapálj, ne áss, mert a szerszám egy óvatlan megcsúszása is súlyos sebesülést okozhat. A kezedre húzz textilből készült kertészkesztyűt. Nem csupán a szennyeződéstől és sebesüléstől védi meg a kezed, de a bőrkeményedéstől, a víz- és a vérhólyag keletkezésétől is.

Fűnyíráshoz, fűkaszáláshoz ajánlott a hosszú nadrág és a zárt cipő viselése. Fűkaszához különösen ajánlott védőkötényt vagy nadrágot is viselni a felcsapódó dolgok ellen.

Ne legyél fedetlen fővel

Aki nem szokott kalapot hordani, az idegenkedhet a viseletétől, pedig erősen ajánlott. A kerti munka a szabadban történik, és ha sokat kertészkedsz, tested a kelleténél lényegesen több UV sugárzással találkozhat. Éppen ezért ajánlott a kertészkalap viselete, különösen a déli órák környékén. Ezzel nem csak bőrödet, de szemed épségét is véded.

A hölgyek esetében a kendő is jó szolgálatot tehet. Ez nem a nap elleni védelmet biztosítja, hanem megakadályozhatja, hogy haj állandóan az arcunkba hulljon.

Védd a szemed, füled

Sokféle kerti munkánál jól jön a védőszemüveg: nyesedékaprításkor, sövénynyíráskor, fűrészelés alkalmával por kerülhet a szembe. Bizonyos kerti eszközök elég zajosak, így ha nagyon zavar, használj füldugót vagy fülvédőt fűnyíró, a motoros kultivátor vagy láncfűrész használatakor.

Körültekintően a permetezéssel

Minden vegyszeres növényvédelmi munkához vegyél fel gumicsizmát, hosszú nadrágot, jól záródó, hosszú ujjú felsőt, gumikesztyűt, sapkát, védőszemüveget. Ha érzékenyebb az orrod, viselj maszkot, amely kiszűri a levegőben lebegő permetcseppeket is.

Permetezés közben dohányozni, enni és – főleg – alkoholt fogyasztani szigorúan tilos. Rosszullét esetén azonnal értesítsd az orvost vagy a mentőket. A növényvédelmi munkákhoz használt ruhákat a művelet befejezése után ki kell mosni, illetve meg kell tisztogatni. A megmaradt növényvédő szert ne tedd el a következő permetezésig, mert az nem lesz hatékony! A kiürült növényvédő szeres dobozokat, flakonokat, üvegeket, ampullákat haladéktalanul meg kell semmisíteni!

Kép forrása: pixabay.com

0
KOSÁR
  • No products in the cart.