“Melyik a legjobb fűnyíró eszköz?” sorozat

4. rész

 

Fűnyíró traktort annak érdemes vennie, aki legalább egy focipálya méretű füves területen szeretné levágni a füvet, még hozzá rendszeresen és izzadságmentesen. A legkisebb teljesítményű VIKING fűnyíró traktorral (MR 4082) is akár 4000 m²-nyi füvet lenyírhatsz egyhuzamban, a legerősebbet (MT 6127 ZL) pedig 10.000 m²-ig használhatod.

A VIKING fűnyíró traktorokat úgy tervezték, hogy kényelmesek, könnyen kezelhetőek és jól manőverezhetőek legyenek, tehát a nagyobb akadályok kikerülése nem jelent gondot ezeknek járgányoknak, de inkább viszonylag sík területekre és alacsonyabb fű vágására valók. A térdig érő fű vagy gaz levágásához inkább fűkaszát válassz!

Amiket érdemes megnézni a konkrét típus kiválasztásánál:

• munkaszélesség
• fűgyűjtő kosár mérete
• alapfelszereltségbe tartozó funkciók
• külön megvásárolható tartozékok.

Minél nagyobb a munkaszélesség és a fűgyűjtő kosár űrtartalma, annál szaporább a fűnyírás. A legkisebb, MR 4082 típusú VIKING fűnyíró traktornak 80 cm a munkaszélessége és 250 l-es a fűgyűjtő kosara, a legnagyobb, MT 6127 ZL típusnál pedig a munkaszélesség 125 cm, fűgyűjtője 350 l-es. Az MT 4112 SZ-nek nincs fűgyűjtő kosara, egyenletesen szétteríti a lenyírt füvet a földön.

Az alapfelszereltség tekintetében nincs sok különbség az egyes típusok között. Minegyiknél állítható az ülés magassága, szintén minden típusban van az előre- és hátramenet egyszerű szabályozására szolgáló kar a kormány alatt, valamint az MR 4082 kivételével mindegyikben található központi vágásmagasságállító kar és beépített vonószem, amely lehetővé teszi, hogy utánfutót csatlakoztassunk hozzá. Az MT 6127 ZL azonban kiemelkedik a sorból, nemcsak teljesítményben, felszereltség terén is felülmúlja az összes többi VIKING fűnyíró traktort. Ebben a csúcsmodellben ugyanis a sebesség tartására szolgáló tempomat és olyan LCD kijelző is van, amely többek között alkalmas az üzemórák számának, akkumulátorfeszültségnek, a fűgyűjtő kosár üzemkészségének, a benzintartály szintjének, olajnyomásnak, a fűgyűjtő kosár telítettségének ellenőrzésére, és hibaüzenetet küld, ha valahol problémát észlel.

Végezetül, nézzük, milyen külön megvásárolható, extra tartozékok csatlakoztathatóak az egyes VIKING fűnyíró traktorokhoz! Ez is egy olyan szempont, amelyet érdemes figyelembe venni vásárláskor, ugyanis ezek segítségével többféle módon hasznosíthatjuk traktorunkat. A plusz tartozékok közül hármat emelnék ki.

Mulcsozó funkció
A levágott fű apró darabokra vágását végző mulcsozó betét minden típusba rendelhető. Ez a praktikus tartozék lehetővé teszi a fű hasznosítását, nem kell kidobnunk vagy komposztálnunk a fűnyírás során keletkezett nyesedéket. A mulcsozóval felszerelt fűnyíró traktor láthatatlanul elteríti az apróra vágott fűszálakat a pázsiton, melyek ily módon természetes trágyaként szolgálnak.

Utánfutó
Az MR 4082 kivételével mindegyik traktorhoz csatlakoztatható billenő utánfutó, mely akár talicskaként is felhasználható. Oldalra billentett helyzetben könnyen megrakható.

Fűhenger
A fűnyíró traktorhoz csatlakoztatható vízzel tölthető fűhenger megkönnyíti az elvetett fűmag földbe kerülését, ezen kívül, a gyep díszítésére is alkalmas.

0
KOSÁR
  • No products in the cart.