1. rész

Akár a fűtéshez, akár kerti sütögetéshez használod, télen-nyáron nagyobb élmény, ha saját kezűleg készíted a tűzifát, mintha készen vennéd meg. Arról nem is beszélve, hogy sok esetben még spórolhatsz is vele.
Gyűjtöttünk néhány hasznos és gyakorlatias tippet, amely a jövőben még könnyebbé teszi majd a tűzifa darabolását.

Védőruházat tetőtől talpig

Még a tűzifa vágóknak is szükségük van megfelelő védőfelszerelésre, ha láncfűrészt használnak. Az arc és a szem védelme érdekében viselj arcvédőt vagy védőszemüveget. Motorfűrész használata esetén fülvédő is szükséges, ez lehet füldugó vagy hallásvédő. Ha azonban olyan vezeték nélküli, akkumulátoros láncfűrésszel dolgozol, mint az MSA 160 C-BQ, akkor ez utóbbira nem lesz szükséged, hiszen az akkumulátoros fűrészek csendesek.

Ha ettől is nagyobb védelemre vágysz, nézz szét védőfelszereléseink között, melyek között találsz többek között biztonságos bakancsokat és munkakesztyűket.

 

Farönkökből tűzifa egyszerűen

Első lépésben ajánlott a rönköket, ágakat jobban kezelhető, egy méter hosszúságú hasábokra vágni. Ezt a kertedben vagy akár az erdőben is megteheted. Ezután a fűrészbakon már kényelmesen felvághatod a tuskót tűzifának alkalmas kisebb darabokra.

Most megosztunk veled egy egyszerű módszert arra, hogy a vastag rönköket adott hosszúságúra vágd, majd elmagyarázzuk, hogyan szeletelheted fel az egy méteres hasábokat, és készítheted elő a fűrészbakon való fűrészeléshez. A rönkök darabolását akár a földön is elvégezheted, de megfelelő alátámasztással könnyebb dolgod lesz.
Mielőtt hozzáfognál a rönkök darabolásához, oszd őket egyenlő részekre, és jelöld meg, hol kell majd vágnod. Ehhez használhatsz erdészeti mérőszalagot, a farönkök megjelöléséhez pedig jelölőkrétát vagy jelölősprayt.

 

Rönkök felaprítása a földön

Ha a rönk olyan felületen van, amely lehetővé teszi a láncfűrész használatát, mint például az erdei kemény talaj vagy a kerti pázsit, akkor kezdheted a vágást ott, helyben. A fűrészelés megkezdése előtt azonban ügyelj arra, hogy a rönk ne mozdulhasson el. Ha szükséges, használj ékeket vagy apró fadarabokat, hogy a vágni kívánt fa egész biztosan a helyén maradjon fűrészelés közben.
Győződj meg róla, hogy a láncfűrész használata közben nem vágsz bele a talajba, mivel akkor a lánc tompa lesz.

 

Útmutató lépésről lépésre

  1. Indítsd be a láncfűrészt, és helyezd el a kijelölt pontokra úgy, hogy a lánc lassan forogjon. Körülbelül háromnegyedéig vágd el a rönköt minden egyes megjelölt ponton. Ez azért fontos, hogy a láncfűrésszel ne vágj bele talajba.
  2. A rönköt meg kell fordítani – ha szükséges, használj rönkforító horgot. Győződj meg róla, hogy a rönk két vágás között nem tud elgurulni.
  3. Fejezd be a vágást a rönk másik oldalán.

Az alábbi videóban megnézheted, hogyan is néz ki ez a három lépés a gyakorlatban.

 

Forrás: https://blog.stihl.com/practical-knowledge/2017/10/sawing-your-own-firewood-with-a-chainsaw/

 

 

0
KOSÁR
  • No products in the cart.