3. rész
Vastag fatörzsek és egy méteres rönkök felaprítása tűzifának
Azzal, hogy felvágtad a fát, ugyan a nehezén talán már túl vagy, de sajnos, a tűzifa készítés ezzel még nem ért véget. A felvágott fát ugyanis még megfelelő méretű darabokra kell vágnod ahhoz, hogy kandallókész legyen. Az aprítás azért is fontos, mert a kisebb fadarabok jobban száradnak. Ha fával szeretnél tüzelni, ügyelj arra, hogy a tűzifa száraz legyen, mert a nedves fa rosszul ég, füstöl.
Útmutató lépésről lépésre
- Helyezd az egy méteres tuskót vízszintesen a földre, és győződj meg róla, hogy nem tud elgurulni. A rögzített fát most már felvághatod középen teljes hosszában – körülbelül tíz centiméter mélységben.
- Ezután egy hasító ék segítségével feloszthatod a tuskót. Úgy a legegyszerűbb, ha először rovátkát vágunk a törzsbe az ék számára. A törzs vastagságától függően ajánlatos lehet újra felosztani a fél rönköket.
- A felosztott fadarabokat ezután még kisebb, tűzifának alkalmas darabokra vághatod a fűrészbakon.
Ha csúcsminőségű STIHL fűrészt használsz, lényegesen megkönnyítheted a tűzifa készítést.
Forrás: https://blog.stihl.com/practical-knowledge/2017/10/sawing-your-own-firewood-with-a-chainsaw/