3. rész

Vastag fatörzsek és egy méteres rönkök felaprítása tűzifának

 

Azzal, hogy felvágtad a fát, ugyan a nehezén talán már túl vagy, de sajnos, a tűzifa készítés ezzel még nem ért véget. A felvágott fát ugyanis még megfelelő méretű darabokra kell vágnod ahhoz, hogy kandallókész legyen. Az aprítás azért is fontos, mert a kisebb fadarabok jobban száradnak. Ha fával szeretnél tüzelni, ügyelj arra, hogy a tűzifa száraz legyen, mert a nedves fa rosszul ég, füstöl.

Útmutató lépésről lépésre

  1. Helyezd az egy méteres tuskót vízszintesen a földre, és győződj meg róla, hogy nem tud elgurulni. A rögzített fát most már felvághatod középen teljes hosszában – körülbelül tíz centiméter mélységben.
  2. Ezután egy hasító ék segítségével feloszthatod a tuskót. Úgy a legegyszerűbb, ha először rovátkát vágunk a törzsbe az ék számára. A törzs vastagságától függően ajánlatos lehet újra felosztani a fél rönköket.
  3. A felosztott fadarabokat ezután még kisebb, tűzifának alkalmas darabokra vághatod a fűrészbakon.

Ha csúcsminőségű STIHL fűrészt használsz, lényegesen megkönnyítheted a tűzifa készítést.

 

Forrás: https://blog.stihl.com/practical-knowledge/2017/10/sawing-your-own-firewood-with-a-chainsaw/