2. rész

Rönkök felaprítása alátámasztással

 

Ha a talaj nem alkalmas arra, hogy közvetlenül azon fűrészelj, használhatsz alátámasztást is. Ezzel a módszerrel nem csak a láncot, de a hátadat is kímélheted, hiszen az alátámasztásnak köszönhetően nem kell mélyre hajolnod vágás közben. Mindössze annyit kell tenned, hogy kicsit megtámasztod, megemeled a rönköt. Ez nagyon egyszerűen megoldható, akár úgy is, hogy barázdát vágsz egy darab fába. Mielőtt elkezdenél fűrészelni győződj meg róla, hogy a fa stabil, nem tud elmozdulni.

Útmutató lépésről lépésre

  1. Ahhoz, hogy alátámasztást készíts először is le kell vágnod egy darabot a farönkből, majd vágnod kell bele egy V-alakú barázdát. A V-alakú barázdának olyan szélesnek kell lennie, mint az a fa, amit vágni szeretnél rajta.
  2. Győződj meg róla, hogy a támasz stabil helyzetben van, csak ezután tedd rá a rönköt. Ehhez használhatsz kampót, horgot, ezek megkönnyíthetik a dolgod. A rönknek nem szabad elmozdulnia az alátámasztáson, a rögzítéshez használhatsz éket vagy kis fadarabokat is.
  3. Ezután elkezdheted vágni a rönköt a kijelölt pontokon, a tiszta vágás érdekében lassan futó lánccal. Ügyelj arra, hogy a levágott darabok ne essenek a lábadra.
  4. Arra is vigyázz, hogy ne vágj bele az alátámasztásba, ehhez szükség esetén két vágás között rendezd el a rönköt úgy, hogy a vágáshoz megfelelő legyen a pozíciója. A fűrészelést addig ismételjük, amíg az egész törzs megfelelő hosszúságú nem lesz.

Extra tipp

Még egy jótanács: egy jó minőségű éles fűrésszel lényegesen könnyebb dolgozni. A STIHL fűrészek különösen magas színvonalat képviselnek, és hosszú élettartamra tervezték őket. Emellett számos olyan funkciót tartalmaznak, melyeknek köszönhetően könnyen használhatóak.

A következő részből megtudhatod, hogyan készíthetsz az egy méteres rönkökből tűzifát.

 

Forrás: https://blog.stihl.com/practical-knowledge/2017/10/sawing-your-own-firewood-with-a-chainsaw/

Kép forrása

 

 

0
KOSÁR
  • No products in the cart.