Minden háztulajdonos álma, hogy párját ritkító szép, zöld gyep díszítse az udvarát, de aki már próbálkozott ennek megvalósításával általában hamar rádöbben, hogy ez bizony koránt sem egyszerű feladat. Ebből a posztból most megtudhatod, mikre kell figyelned, hogy olyan pázsitod legyen, amilyenre mindig is vágytál.

#1 Tartsd élesen a késed

Először is, figyelj arra, hogy fűnyíráskor a fűnyíró kése éles legyen. Ha nem éles a kés, akkor a fűnyíró nem vágja, hanem roncsolja a fűszálakat, kárt tesz bennük. A gyep minőségének szempontjából mindegy, hogy milyen fűnyíró eszközt választasz, az elektromos, benzines, akkumulátoros fűnyíró vagy akár fűnyíró traktor egyaránt megfelel a célnak, a STIHL kínálatában valamennyi típust megtalálod. A jó minőségű fűnyírók nagy előnye, hogy könnyen használhatók és megbízhatóak. Az akkumulátoros fűnyírók (COMPACT és PRO) különösen praktikusak, csöndesek, környezetbarátak, ráadásul, ha ezt választod, még a vezetékkel sem kell bajlódnod fűnyírás közben.

Ezen felül, arra is ügyelj, hogy ne vágd túl rövidre a füvet, az ideális fűmagasság nyírás után 4-5 cm.

Ne hanyagold el a fűnyírást, egy-két hetente vágd le! A fűnyírás gyakoriságánál az időjárást is vedd figyelembe, csapadékosabb időszakban gyorsabban nő a fű, gyakrabban kell vágni, meleg, száraz időszakban azonban lassabban nő. Ilyenkor célszerű várni egy kicsit, nehogy kárt tegyél benne.

#2 Légy résen a széleken

Ha tökéletes pázsitra vágysz, a fűnyírásnál is törekedj a precizitásra. Azokon a helyeken is le kell vágni, ahová fűnyíróval már nehezen érsz el. Ez a probléma könnyedén orvosolható egy szegélynyíróval. Elég egyszer kipróbálnod ahhoz, és magad sem fogod érteni, miért is nem használtad korábban. Háromféle szegélynyíró közül választhatsz: jól bevált benzines, csendes elektromos vagy kifejezetten környezetbarát és halk akkumulátoros. Amennyiben COMPACT vagy PRO akkumulátoros szegélynyírót választasz, a gépek akksiját használhatod az azonos típusú (COMPACT vagy PRO) más jellegű eszközökhöz (pl. sövénynyíró, lombfúvó, akkumulátoros fűrész).

#3 Ápold a gyeped

Ne várj az esőre, öntözd meg, lehetőleg a kora reggeli vagy esti órákban. A szokásos csapadékmennyiség, nem elég ahhoz, hogy szép zöld legyen a fű, rendszeresen meg kell locsolni öntözőrendszerrel vagy annak hiányában kézzel.

A tápanyagban gazdag földre is szüksége van a pázsitodnak, különösen tavasszal, ezért a trágyázásról se feledkezz el! Erre a célra a levágott füvet is használhatod, ez azért is különösen jó megoldás, mert így nem kell bajlódnod azzal, hogy megszabadulj a rendszeres fűnyírás során keletkező temérdek zöldhulladéktól, és még műtrágyára sem kell költened. Ehhez a fűnyesedéket előbb apróbb darabokra kell vágnod egy fűnyíróhoz csatlakoztató mulcsozó készlettel vagy egy aprítógéppel, majd készíts komposztot belőle más növényi hulladékokkal együtt, és így terítsd szét a füvön.

A levágott fű persze akkor is lebomlik, és szolgálhat tápanyagként, ha fűnyírás után a gyepen hagyod, de lényegesen nehezebben, mint ha komposztálod és más növényi hulladékokkal kevernéd össze. Ráadásul, ennek a módszernek nagy hátránya, hogy a pázsit filcesedéséhez vezethet. Az elhalt fű részei megakadályozzák, hogy a gyepet tápláló víz, oxigén és a különféle tápanyagok bejussanak a földbe, ennek következtében pedig a fű kiszárad, sárgulni kezd, megritkul. Szerencsére, erre is van gyógymód, ha ilyet tapasztalsz, vásárolj vagy bérelj tőlünk egy gyepszellőztetőt. Elég csak végig tolnod a gyepen, mint egy fűnyírót, közben a készülék 5-8 cm mélyen fellazítja a talajt, megszünteti a filcesedést, hogy a föld újra fellélegezhessen és kizöldüljön a fű. Elektromos és benzines is kapható belőlük. A gyep minőségének megőrzése érdekében ezt a műveletet két évente érdemes megismételni tavasszal vagy ősszel. Utána locsold és trágyázd meg!

Ha ezeket megfogadod, lényegesen növelheted az esélyeidet arra, hogy végre párját ritkító pázsit díszítse a kerted.

 

Kapcsolódó cikkek:
A gyep mestere

Forrás:
https://balintgazda.hu/aktualis-kert/marcius/a-tavaszi-gyepapolas-5-fontos-szabalya.html

https://www.edenkert.hu/diszkert/pazsit-es-soveny/hatekony-funyiras-pazsit-gyepszonyeg/4699/

Kép forrása:
https://static.independent.co.uk/s3fs-public/thumbnails/image/2018/06/22/15/stihl-rma235-e001-1edited.jpg?w968h681

0
KOSÁR
  • No products in the cart.