Még alig ért véget a tél, de máris napról napra melegebb az idő, érezhetően hosszabbak a nappalok. Csapadék is várható, így előre láthatólag hamarosan újra éled a kert, és egyre több lesz a teendő is. De hol is kezdjük? Segítségképpen összegyűjtöttük, hogy melyek azok a kerti munkák, amelyeket minél előbb, lehetőleg még március első felében célszerű elvégezni.

Metszés

A metszéssel célszerű kezdeni, ha még nem metszetted meg a rózsát, szőlőt, ribizlit, büszkét, málnát, gyümölcsfákat (alma, körte és szilva), ne halogasd tovább, és lassan (ha elmúlnak a fagyok) az őszibarackfát is megmetszheted.
Ez a munka ugyan nem tartozik a legegyszerűbbek közé, de kis odafigyeléssel, utánaolvasással ellesheted a metszés csínját-bínját. Érdemes vele bíbelődni, mert rendszeres metszéssel meghosszabbíthatod gyümölcsfáid, bokrait élettartamát, és jelentősen növelheted a termés mennyiségét, minőségét. A kisebb vesszőkhöz elegendő a metszőolló, a nagyobb ágakhoz azonban már ajánlatos gallyazóollót, ágfűrészt vagy STIHL motorfűrészt, magassági ágnyesőt használni.

Permetezés

A metszés után jöhet a lemosó permetezés, amivel szintén iparkodni kell, mert már elkezdtek rügyezni a fák, és ezt még azelőtt kellene elvégezni, hogy a rügyek teljesen kinyílnának. A lemosó permetezésnél fontos, hogy a növény minden részére kerüljön a növényvédőszerből, csak úgy hatékony. Erre kínálnak megoldást a STIHL permetezőgépei, melyek az általuk kibocsátott légárammal gondoskodnak arról, hogy a növényeket egyenletesen érje a permet. Ráadásul, mivel felfelé fújja a permetlevet, magasabb növények permetezésére is használható, akár 2 és fél méter magasságig. Kényelmes, a test alakjához igazodó hátpárnáinak köszönhetően a gépek hosszabb ideig is használhatók minden gond nélkül.
2019. március 15-ig még hihetetlen kedvezménnyel vásárolhatsz nálunk csúcsminőségű STIHL permetezőt.

Gyepszellőztetés

Talán te is tapasztaltad már, hogy hiába vágod, öntözöd, trágyázod rendszeresen a füvet, mégse szép. Barnul, ritkás. Ez azért fordulhat elő, mert az elhalt fű filcréteget képez a föld felszínén, és ez megakadályozza, hogy a víz, tápanyagok és oxigén bejussanak a talajba. A környékre jellemző agyagos földre egyébként is jellemző, hogy összetömörödik. Ez azonban, szerencsére, a gyepszellőztetővel könnyedén orvosolható. Mindössze annyit kell tenned, hogy a gép segítségével 2-3 évente 5-8 cm mélyen fellazítod a talajt tavasszal vagy ősszel. Így, ha nálad is fennáll ez a probléma, elégedetlen vagy a fű minőségével, akkor most itt az alkalom, hogy változtass rajta. Üzletünkben vásárolhatsz gyepszellőztetőt vagy akár bérelhetsz is. Az alábbi telefonszámokon érsz el minket: 48/512-577, 30/456-5958.

 

Kapcsolódó cikkek:
5 praktikus STIHL eszköz kora tavaszi ház körüli és kerti munkákhoz
Gyümölcsfák, szőlő permetezése könnyedén, hatékonyan
A gyep mestere

 

Forrás:
https://balintgazda.hu/aktualis-kert/marcius/mit-hogyan-metsszunk-tavaszi-utmutato-hazikertbe.html
https://agroforum.hu/novenyvedelmi-elorejelzes/lemoso-permetezes-nem-lehet-tovabb-varni
https://balintgazda.hu/aktualis-kert/marcius/tavaszi-novenyvedelem-a-6-legfontosabb-tennivalo.html

Kép forrása: http://www.focusonlandscapers.com/corporate/stihl/products/sprayer0614/sprayer3.jpg

0
KOSÁR
  • No products in the cart.