A kertben mindig van mit csinálni, nincs ez másként augusztusban sem. Ebben a cikkben összegyűjtöttük a legfontosabb aktuális kerti teendőket és azt is, milyen eszközökre lesz szükséged ezeknek a feladatoknak az elvégzéséhez.

#1 Udvartakarítás

A lehullott virágszirmok, falevelek, termések eltakarításához két eszközt is ajánlanánk: a lombfúvót és a magasnyomású mosót. Lombfúvóval összetakaríthatod a nagyobb darabokat, a magasnyomású mosóval pedig az apró port és a földre tapadt szerves hulladék után maradt foltokat. Háromféle típusú STIHL lombfúvó kapható: benzines, elektromos és akkumulátoros. A benzines és elektromos lombfúvók (BG 86 és BGE 81) egy külön megvásárolható tartozék segítségével lombszívóvá is átalakíthatók, az eresztisztító készlet segítségével pedig még az esőcsatornát is ki tudjuk tisztítani vele. Ez az ősz és nagyobb esőzések előtt különösen hasznos. (Ha többet szeretnél megtudni a lombfúvókról és arról, mi mindenre tudod használni, olvasd el az Amit a lombfúvókról tudni érdemes és a Hogyan válassz lombfúvó gépet? című korábbi bejegyzéseinket!)

#2 Sövénynyírás

Ha még nem vagy túl a nyári sövénynyíráson, akkor mindenképp itt az ideje. Az örökzöldekkel még abszolút nem vagy elkésve, a tuját, bukszust, tiszafát ugyanis csak évente egyszer, nyár végén kell nyírni, de a gyertyán és fagyal sövényt is megnyírhatod még, utóbbiakat ugyanis évente kétszer kell nyírni: nyáron és télen. Tehát az időpont megfelelő a sövényvágásra, a kérdés már csak az, hogy mivel célszerű nekilátni. Ezen a téren rendkívül széles az eszköztár, kisebb bokrok alakra vágásához ajánljuk a szegélyvágóként is használható HSA 25-öt. Magasabb, illetve hosszabb sövények nyírásához használhatsz sövényvágó ollót, de ha egy egész hosszú, kerítésként vagy annak kiegészítéseként szolgáló sövényfalat kell rendbe tenned rendszeresen, akkor célszerű beszerezni egy komolyabb sövényvágó eszközt, azzal lényegesen szaporább. A STIHL sövénynyírói között találsz elektromosat, benzineset és akkumulátorost egyaránt.

#3 Metszés

A málna, ribizli és büszke (más néven egres, köszméte, pöszméte) metszése szintén augusztusban aktuális, közvetlenül azután, hogy leszedted a bokorról az utolsó érett gyümölcsszemet is. Ehhez egyszerű metszőollót is használhatsz, persze, aki szokott metszeni, jól tudja, hogy abból sem mindegy, hogy milyet. A STIHL metszőollók (alapmodell, univerzális és profi fogásra kényelmesek, élesek, jó minőségűek.

#4 Fűnyírás

A füvet egész nyáron 1-2 hetente célszerű levágni, ezt nehéz is lenne elfelejteni, hisz akár egy egyhetes nyaralás után is szembetűnő, hogy megnőtt egyetlen hét leforgása alatt. Fűnyíróból is hihetetlenül széles a kínálat, üzletünkben vásárolhatsz STIHL minőségű elektromos és benzines VIKING fűnyírógépeket, és akár akksis STIHL fűnyírókat is. Ez utóbbi újdonságnak számít, óriási előnye, hogy nem kell a vezetékekkel bajlódnod. Ha eldöntötted, hogy ilyet szeretnél, még akkor is számtalan modellből válogathatsz. Fűnyírás téren van egy szenzációs hírünk: ezt a munkát akár teljes egészében meg is spórolhatod, ha beszerzel egy robotfűnyírót. Ilyen is van nálunk, MI 422 P vagy imow néven találod a weboldalunkon, de mi Robikának kereszteltük. Annyira a szívünkhöz nőtt, hogy már szinte családtagnak számít. Óriási találmány! Elég egyszer kipróbálni, és egyből érzed, hogy egy ilyen mindenképp kell otthonra. Ha 1000 m²-nél kisebb a kerted, akkor Robika könnyedén megbirkózik vele.

#5 Komposztálás

A nyári kerti munkák (gyomlálás, fűnyírás, metszés, sövényvágás) során rengeteg tápanyagban gazdag zöld hulladék keletkezik, amit mindenképp érdemes hasznosítani. Erre szolgál a komposztláda. A sövényvágáskor, metszéskor levágott nagyobb ágak azonban nehezen bomlanak le maguktól, ebben segítenek a VIKING aprító, komposztáló gépek, amelyek akár hosszabb ágakat is könnyedén felaprítanak, hasznosíthatóvá tesznek. Ebből is kapható elektromos és benzines is, ha többet szeretnél megtudni róluk, olvasd el korábbi bejegyzésünket: Mit kezdjünk a sövénynyírás során keletkező nyesedékkel?

 

Kép forrása

 

0
KOSÁR
  • No products in the cart.